Jumaat, 19 Oktober 2012

Aku Perempuan 2 !

Assalamualaikum and salam 1Malaysia ^^ aiyoyo ~ Yuki nak mintak maaf sangat sebab apa~ sebabnya Yuki baruu ja teringat pasal post yang masa raya Aidilftri tuhh TT.TT memang pelupa larr Yuki nih. sekarang nih dah nak masuk RAYA KORBAN dahh . haihh -.- I'm so sorry larr ~~ Actually Yuki baru ja habis Yuki punya final examm and sangat Sangat SANGATlarr susahnya . tambah lagi paper FIZIK, BIO ngan KIMIA =.= mengarut

okayy . just nak share tuu jaa . back to the title ; AKU PEREMPUAN 2

macam yang kita sumer tahu, LELAKI dan PEREMPUAN adalah sangat-sangat berbeza . tak kisah larr luaran ke dalaman ke, MEMANG BERBEZA sangat . Cara perempuan melihat sesuatu perkara tu adalah berbeza dengan apa yang lelaki lihat . Cikgu Yuki ada cakap yang perempuan nih ada WIDE vision tapi lelaki pula NARROW vision . tapi teori vision nih tak semua hal boleh kita pakai . Because we surely know that yang lelaki ada tanggungjawab dyorang as a man himself . kann kan ~ okay . contoh WIDE vision perempuan ialah :

(khas untuk married woman jaa ^^) perempuan bila bangun dy kena fikir, dy
nak masak breakfast apa, nak sediakan pakaian utk suami ngan anak-anak .
pastu kena pegi keja . 
perempuan bila balik rumah dia fikir pasal keseluruhan rumah .
 perempuan tu akan fikir, dy nak kena
kemas rumah . basuh baju . sediakan makanan untuk suami dy nak balik nanti.
pastu, nanti nak kena prepare untuk anak-anak dy plak . kiraa
macam skop thinking dy tu luas . WHOLE house larr lebih kurang 

okayy ~ kalau NARROW vision lelaki pulak a.k.a macam laser punya mind :

lelaki kalau pagi dy tau dah . dy bangun mandi . pakai baju .
breakfast . pegi kerja . balik rumah tidur . makan . baca paper . 
ambik anak2 . berkebun .
kiranya , dy macam dy cuma kat satu arah jaa . macam balik rumah 
nampak sofa . bangun pagi nampak bilik air .

so, macam nih larr lebih kurang . BUT, tak semua perkara macam nihhlar. nampak ja macam tugas lelaki ini kecik tapi sebenarnya tak . huhu ^^ okayy . so, TAK semua lelaki macam tuu ya ~ walaupun memang ada. just be positive . olaaamak *-* Yuki rasa Yuki dah terkeluarr tajuk lar . I suppose to write about GIRL not BOYS . aiyoo =.= sebab nihlarr cikgu BM Yuki selalu marah Yuki, sebab Yuki selalu keluar tajuk . haiyoo -.- I guess I need to write PART 3 laarr . okayy ~ tata . Assalamualaikum

p/s : Selamat menyambut bulan oktober dan Selamat Menyambut 
Hari Raya AidilAdha semua ^^ semoga bergembira
disamping keluarga ~

Jumaat, 17 Ogos 2012

Aku perempuan !

Hai ! Assalamualaikum sumerr . Alhamdulilah , hari nih hati Yuki terbuka sikit nak tulis post nih . Dikesempatan nih juga , memandangkan kita sudahh berada di akhir Ramadhan , moleklah kalau Yuki wish kat korang sumerr Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin . kalau kan, sepanjang Yuki ada tulis apa2 post yg melukai hati korang sumerr , maafkan lah yerr :)

Actually Yuki nak tulis something nihh . Macam yg korang baca kat title tuhh Aku Perempuan ! Sebenarnya Yuki nak berkongsi sikit lar sebagai seorang perempuan , apa yg Yuki rasa . Tapi , memandangkan rasa macam malas ngantukk sangat nih , nanti larr Yuki sambung . Tak lama ~ kejapp jaa . Korang tunggu tauu . Darr :) Assalamualaikum .

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, 22 Jun 2012

Kita Sahabat Lama Dah

Assalamualaikum bloggers ^^ hehe ~ lama sangatkan Yuki tak update blog yuki nih . hmmm.. feels annoyed wondered sebab apalarr yuki post nihh . hehe ~ I just wanna shared my inner feelings with all of you ;-) kepada sesiapa yang baca thank you sangat2 ya !

oke ! back to tajuk 'Kita Sahabat Dah Lama' . yuki sebenarnya bukanlar jenis orang yang mudah berkawan . jujur yuki cakap , bab2 nak berkawan nih yuki MEMANG KEKOK . yap ! SANGAT KEKOK !! I mean mcm nak pandang mata orang time bercakap . yang tu memang yuki FAIL ! huhh =.= bagi orang yang yuki baru jumpa ke or yang yuki kenal tapi yuki dah lama tak jumpa , memang yuki akan behave macam tu . aihh :-V

takpalarr . bab tu yuki akan cuba atasi ya . oke ~ actually tadi tu intro ja . nih baru yang REAL punya . obviously semua orang ada kawan and berkawan kan . tapi y highlight nya macam mana kita berkawan . sometimes , kita mungkin terlalu 'free' ngan kawan kita sampai kita tak menjaga perasaan dia . maybe kita tak sedar benda macam nih but BELIEVE me, when this happened , it will leave a scar . tak kira lar kecil ke besar ke . TAPI facts yang kita pernah sakitkan hati orang tu tetap ada . and kalau benda tuh dah jadi , yang kita boleh buat ialah berlaku jujur and runtuhkan E.G.O kita untuk minta maaf . memang tak rugi ponn untuk kita memulakan dulu . yuki sebenarnya dalam bab nih pon yuki mengingatkan diri yuki sendiri . yuki actually ponn selalu jugak terikut-ikut dengan ego yuki sampai yuki rasa sangat2 menyesal . masalah kita dengan kawan kita maybe masa awal tu kecik ja tapi yang membesarkannya adalah diri kita sendiri jugak . tapi yuki tak maksudkan y kawan kita tu tak bersalah . TAK ! memang tak . dua2 pihak salah . so, dua2 pihak kena pandai dalam memahami dan bertoleransi. macam dalam relationship lar pulakkan . tapi memang larr . kalau dua2 menunggu dan saling menyalahkan each other , sampai bila problem nak settle kan .

kita kalau boleh jadilar seorang sahabat y memperbaik and most important MEMAHAMI . jangan jadu terlalu SENSITIF atau berfikiran negatif . jangan asyik bersangka buruk dengan kawan kita . kalau salah camna ? kesian kawan kita tuhkan . pastu kalau kawan kita marah , jangan kacau atau ganggu dia dulu . bagi dia 'sejuk' atau masa antara dia dengan diri sendiri . sebab pernah experience . dia kena reflex ngan hati dia gak . kita sebagai KAWAN akan bantu dia gak tapi biar dia buat keputusan dia dulu oke ~</p>
<p>apa2 ponn walau macam mana lama kita dah berkawan dengan kawan kita tuh JAGALAR HATI DIA . maybe walau dah berpuluh-puluh tahun kita kenal ngan kawan kita tuh tak semestinya kita tahu SEGALANYA tentang dia . next, sentiasa banyak BERSABAR dengan sahabat kita tuh. jangan nak ikut hati kita sangat . tambah2 y perempuan macam yuki nih ~ kalau yuki . cara nak mempositifkan diri yuki kalau bab macam nih, yuki akan buat self note y tu hanya dipengaruhi oleh HORMON ! So, yuki takdalarr terasa sangat ~ akhir kata, hargai kawan selagi dia masih berada di sisi kita .

#yuki kat sini nak minta maaf kepada kawan yuki atas segala sikap yuki selama kita berkawan . sori . yuki tak pandai cakap depan2. maybe sometimes yuki selfish / too childish / heartless / ignorant / kutuk korang belakang / hurt your hearts and segala macam lagi lar . thanks sebab bersabar and accept everything about myself . tak kira larr kawan lama yuki ke or kawan2 yuki sekarang . I never forget you :) -->syairah.nadia.zaimin.izzati.hayziera.mira.fitriyah.mea.pqah.aisyah.najwa.tqah.dayah.mira and all my FRIENDS ! <3 ;'>Published with Blogger-droid v2.0.6

wassalam :][:

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, 2 Disember 2011

finally !

hai ! assalamualaikum~

hari nih finally terdetik di hati Yuki nak update blog Yuki yang tercinta  dah lama diabandoned nih . ^^ . to say the truth mood nak update belomm mari larr sebelum² nih . tapi hari nih ~ aaaaa ! sudah mari . hehe
pejam celik pejam celik Yuki dah ponn habis PMR . ehhh ?! citer tahunn bila nih ?!   hehe ~ nak wat camna . baca jalarhh ya ~ Alhamdulillah . Yuki rasa Yuki dah buat yang terbaik even dalam hati macam² sesalan ada . tapi Yuki sedar semuaa tuh salah Yuki so SENDIRI BUAT SENDIRI TANGGUNG LARR KAN ~ btw, kalau ada yang baca entry nih , tolong larr doakan Yuki and also budak² f3 yang lain d'bestt ya ! okehh . rasanya thatts all ja kott ~ oke ~ wassalam :][:

Sabtu, 23 Julai 2011

kerinduannnn teramat !

Assalamualaikum and HAi HaI HAI !!!
haha. finally. seru dah sampai suruh update blog :)) yes yes yes ! stop ! hee~ hari nih, yuki nak gitao semua especially blog yuki nilah , yuki rindu sangat !! hoho. rindu kat korang ? chopp. nak fikir.. mmmmmmmmmmmmmmm. ada larr sikit. hehe. yang banyak tu pegi mana dah ?? hehe~ kerinduan yang banyak² tu spectacles PINK yuki dah tempah. tuu pasallah. :[]

tadi sonok². sekarang nak sedih² lak. T.T~ sebab yuki rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuu sesangat sangat kat spectacles PINK yuki nih sebab I LOST IT !!!!!!!!!! waaaaaaa <sengsara jiwa nih> T.T~ spectacles PINK punya pasal, sampai 3 kali dah yuki douk termimpi mimpi jaa. jangan main main. 3 kali tuuuu ! banyak tak banyak. :[  haiiiis~ harap²lahh yuki boleh bertemu kembali dengan spectacles PINK tuu~ amin ! oke larr~ kira okey larrr update hari ni suvive gak. yang sebelum² nih jangan cakaplah. memang tak panjang umur. asal nak update je, ada benda halang. asal benda halang je, nak update. hahah :[] oke, larh. yuki chow dulu ya. DARRRRR and Assalamualaikum :))

p/s : spectacles PINK tu nama spectacles tu :)) official name

-offline-

Sabtu, 25 Jun 2011

julung kalinya !!


Assalamualaikum and salam 1Malaysia yo !! hehe~ hari nih hari minggu, so, yuki boleh larr update entry baru. selalunya tak sempat update sebab dua hari saja boleh main2 di internet. hehe ^^ hari nih, tinta yuki berkaitan dengan perasaan gembira dan syukur kerana KAWAN2 yuki yang take part dalam IHTIFAL banyak yang dapat TEMPAT !!! bukan tempat macam tempat parking uhhh ! adoiii~ NO larrr~ hahahha. tapi sayang. cuma satu bahagian ja, kitorang dapat saguhati. tapi apa2 poun still oke gakkan~ btw, tahniah rakan2ku, senior2ku and junior2ku yang tersayang ! chukahae <tahniah> congratulation yaww

p/s : berkaitan dengan tajuk 'julung kalinya' uh, actually pertandingan ihtifal peringkat negeri nih, baru first time diadakan. sebelum nih, kitorang terus post wakil pegi ihtifal peringkat kebangsaan. *tup tup* tahun nih buat.    tu yang jadi JULUNG KALINYA uh~ hehe.                                                                                                  


oke larr~ darrr. wassalam :))

Jumaat, 10 Jun 2011

couple di usia muda ?? !

Assalamualaikum yo ! hehe. yuki demam ke hari nih ? ntahlarr. maybe kout. sebab tu larr tetiba ja terdetik di hati  yuki nih untuk menari-narikan jari yuki atas keyboard nih. hehe.

*AMARAN* sebarang tinta yuki nih, maybe akan melukakan. tapi yuki, perlu meluahkan. selalu cakap sorang-sorang tak beshh gak. lebih baik yuki cakap *melalui writing*. taklarr nampak gilaaaa kan. hehe. *AMARAN*


couple di usia muda ?? !! ouh tidak ! yuki menolak sekeras-kerasnya. yuki akui. it was my mistake pabila yuki couple dulu ! but itu DULU.. masa tu douk berhingus lagi. tapi sekarang yuki dah boleh fikir maa. rasa macam dah buat satu benda bodoh je. tapi bendah bodoh ke tu ? yuki poun tak tahu larr. orang kata 'bercouple' ini besh ? besh ke ?? asal yuki rasa tak poun. maybe akan ada orang cakap "elleh. pernah ada bad experience larr tuh". nope. yuki tak ada bad experience poun, just yuki tak paham yang mana beshnya pasal couple nih. hehe. *apa yang yuki douk ngarut nih. sori*


pastu. nih satu lagi yang yuki tak boleh tahan. sekarang nih, senang sangat budak2 kita bercouple. even kalau ada mamat yang ntah pa pa poun budak2 perempuan kita boleh terima*sori. kasar sikit*. hello ! dah desperate sangat ke ? ya Allah. pastu, ada lak yang baru kenal, tak sampai 30 minit, dah couple. jangan kata 30 minit, ntah2 less lagi dari 5 minit. haiss. Astaghfirullah. tak poun baru chat kat laman sesawang dah mintak couple. korang lak senang2 ja bagi green light ? hello ! yuki malu. as a girl/lady/perempuan yuki malu lorh. yuki percaya pada nih 'perempuan baik untuk lelaki baik' <sekadar perkongsian>.


dah couple tuh, mulalah timbul macam2.  tambah2 lagi isu buang bayi tuh. tak kesian ke kat bayi tuh. ada tuh, tak sempat jadi bayi poun. baru segumpal daging. kesian larr. bayi tuh tak ada salah poun. yang salah tuh 'mak bapak tak rasmi' tuh. kesian budak tuh. korang sepatutnya kalau tak nak sesapa poun tanggung malu terhadap perbuatan korang tuh toksah buat. nih tak ! adess. kesian bayi tuh. kesian parents korang tuh. yang lebih penting kesian kat korang. haiss.



minta maaflaah. hari ni yuki rasa, yuki patut luahkan. kalau asyik, cakap dengan diri sendiri, tak da sapalah yang terkesan kecuali diri yuki nih.  yuki cuma memberi pendapat. yuki harap tak terjadilah sebarang kontroversi larr yea. <chewahh. macam larr yuki nih selebriti> haha. pa pa poun. salam maaf ya.
 
http://wankhairina.blogspot.com/