Jumaat, 19 Oktober 2012

Aku Perempuan 2 !

Assalamualaikum and salam 1Malaysia ^^ aiyoyo ~ Yuki nak mintak maaf sangat sebab apa~ sebabnya Yuki baruu ja teringat pasal post yang masa raya Aidilftri tuhh TT.TT memang pelupa larr Yuki nih. sekarang nih dah nak masuk RAYA KORBAN dahh . haihh -.- I'm so sorry larr ~~ Actually Yuki baru ja habis Yuki punya final examm and sangat Sangat SANGATlarr susahnya . tambah lagi paper FIZIK, BIO ngan KIMIA =.= mengarut

okayy . just nak share tuu jaa . back to the title ; AKU PEREMPUAN 2

macam yang kita sumer tahu, LELAKI dan PEREMPUAN adalah sangat-sangat berbeza . tak kisah larr luaran ke dalaman ke, MEMANG BERBEZA sangat . Cara perempuan melihat sesuatu perkara tu adalah berbeza dengan apa yang lelaki lihat . Cikgu Yuki ada cakap yang perempuan nih ada WIDE vision tapi lelaki pula NARROW vision . tapi teori vision nih tak semua hal boleh kita pakai . Because we surely know that yang lelaki ada tanggungjawab dyorang as a man himself . kann kan ~ okay . contoh WIDE vision perempuan ialah :

(khas untuk married woman jaa ^^) perempuan bila bangun dy kena fikir, dy
nak masak breakfast apa, nak sediakan pakaian utk suami ngan anak-anak .
pastu kena pegi keja . 
perempuan bila balik rumah dia fikir pasal keseluruhan rumah .
 perempuan tu akan fikir, dy nak kena
kemas rumah . basuh baju . sediakan makanan untuk suami dy nak balik nanti.
pastu, nanti nak kena prepare untuk anak-anak dy plak . kiraa
macam skop thinking dy tu luas . WHOLE house larr lebih kurang 

okayy ~ kalau NARROW vision lelaki pulak a.k.a macam laser punya mind :

lelaki kalau pagi dy tau dah . dy bangun mandi . pakai baju .
breakfast . pegi kerja . balik rumah tidur . makan . baca paper . 
ambik anak2 . berkebun .
kiranya , dy macam dy cuma kat satu arah jaa . macam balik rumah 
nampak sofa . bangun pagi nampak bilik air .

so, macam nih larr lebih kurang . BUT, tak semua perkara macam nihhlar. nampak ja macam tugas lelaki ini kecik tapi sebenarnya tak . huhu ^^ okayy . so, TAK semua lelaki macam tuu ya ~ walaupun memang ada. just be positive . olaaamak *-* Yuki rasa Yuki dah terkeluarr tajuk lar . I suppose to write about GIRL not BOYS . aiyoo =.= sebab nihlarr cikgu BM Yuki selalu marah Yuki, sebab Yuki selalu keluar tajuk . haiyoo -.- I guess I need to write PART 3 laarr . okayy ~ tata . Assalamualaikum

p/s : Selamat menyambut bulan oktober dan Selamat Menyambut 
Hari Raya AidilAdha semua ^^ semoga bergembira
disamping keluarga ~

Jumaat, 17 Ogos 2012

Aku perempuan !

Hai ! Assalamualaikum sumerr . Alhamdulilah , hari nih hati Yuki terbuka sikit nak tulis post nih . Dikesempatan nih juga , memandangkan kita sudahh berada di akhir Ramadhan , moleklah kalau Yuki wish kat korang sumerr Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin . kalau kan, sepanjang Yuki ada tulis apa2 post yg melukai hati korang sumerr , maafkan lah yerr :)

Actually Yuki nak tulis something nihh . Macam yg korang baca kat title tuhh Aku Perempuan ! Sebenarnya Yuki nak berkongsi sikit lar sebagai seorang perempuan , apa yg Yuki rasa . Tapi , memandangkan rasa macam malas ngantukk sangat nih , nanti larr Yuki sambung . Tak lama ~ kejapp jaa . Korang tunggu tauu . Darr :) Assalamualaikum .

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, 22 Jun 2012

Kita Sahabat Lama Dah

Assalamualaikum bloggers ^^ hehe ~ lama sangatkan Yuki tak update blog yuki nih . hmmm.. feels annoyed wondered sebab apalarr yuki post nihh . hehe ~ I just wanna shared my inner feelings with all of you ;-) kepada sesiapa yang baca thank you sangat2 ya !

oke ! back to tajuk 'Kita Sahabat Dah Lama' . yuki sebenarnya bukanlar jenis orang yang mudah berkawan . jujur yuki cakap , bab2 nak berkawan nih yuki MEMANG KEKOK . yap ! SANGAT KEKOK !! I mean mcm nak pandang mata orang time bercakap . yang tu memang yuki FAIL ! huhh =.= bagi orang yang yuki baru jumpa ke or yang yuki kenal tapi yuki dah lama tak jumpa , memang yuki akan behave macam tu . aihh :-V

takpalarr . bab tu yuki akan cuba atasi ya . oke ~ actually tadi tu intro ja . nih baru yang REAL punya . obviously semua orang ada kawan and berkawan kan . tapi y highlight nya macam mana kita berkawan . sometimes , kita mungkin terlalu 'free' ngan kawan kita sampai kita tak menjaga perasaan dia . maybe kita tak sedar benda macam nih but BELIEVE me, when this happened , it will leave a scar . tak kira lar kecil ke besar ke . TAPI facts yang kita pernah sakitkan hati orang tu tetap ada . and kalau benda tuh dah jadi , yang kita boleh buat ialah berlaku jujur and runtuhkan E.G.O kita untuk minta maaf . memang tak rugi ponn untuk kita memulakan dulu . yuki sebenarnya dalam bab nih pon yuki mengingatkan diri yuki sendiri . yuki actually ponn selalu jugak terikut-ikut dengan ego yuki sampai yuki rasa sangat2 menyesal . masalah kita dengan kawan kita maybe masa awal tu kecik ja tapi yang membesarkannya adalah diri kita sendiri jugak . tapi yuki tak maksudkan y kawan kita tu tak bersalah . TAK ! memang tak . dua2 pihak salah . so, dua2 pihak kena pandai dalam memahami dan bertoleransi. macam dalam relationship lar pulakkan . tapi memang larr . kalau dua2 menunggu dan saling menyalahkan each other , sampai bila problem nak settle kan .

kita kalau boleh jadilar seorang sahabat y memperbaik and most important MEMAHAMI . jangan jadu terlalu SENSITIF atau berfikiran negatif . jangan asyik bersangka buruk dengan kawan kita . kalau salah camna ? kesian kawan kita tuhkan . pastu kalau kawan kita marah , jangan kacau atau ganggu dia dulu . bagi dia 'sejuk' atau masa antara dia dengan diri sendiri . sebab pernah experience . dia kena reflex ngan hati dia gak . kita sebagai KAWAN akan bantu dia gak tapi biar dia buat keputusan dia dulu oke ~</p>
<p>apa2 ponn walau macam mana lama kita dah berkawan dengan kawan kita tuh JAGALAR HATI DIA . maybe walau dah berpuluh-puluh tahun kita kenal ngan kawan kita tuh tak semestinya kita tahu SEGALANYA tentang dia . next, sentiasa banyak BERSABAR dengan sahabat kita tuh. jangan nak ikut hati kita sangat . tambah2 y perempuan macam yuki nih ~ kalau yuki . cara nak mempositifkan diri yuki kalau bab macam nih, yuki akan buat self note y tu hanya dipengaruhi oleh HORMON ! So, yuki takdalarr terasa sangat ~ akhir kata, hargai kawan selagi dia masih berada di sisi kita .

#yuki kat sini nak minta maaf kepada kawan yuki atas segala sikap yuki selama kita berkawan . sori . yuki tak pandai cakap depan2. maybe sometimes yuki selfish / too childish / heartless / ignorant / kutuk korang belakang / hurt your hearts and segala macam lagi lar . thanks sebab bersabar and accept everything about myself . tak kira larr kawan lama yuki ke or kawan2 yuki sekarang . I never forget you :) -->syairah.nadia.zaimin.izzati.hayziera.mira.fitriyah.mea.pqah.aisyah.najwa.tqah.dayah.mira and all my FRIENDS ! <3 ;'>Published with Blogger-droid v2.0.6

wassalam :][:

Published with Blogger-droid v2.0.6
 
http://wankhairina.blogspot.com/